Eskihisar sahiline yapay resif bırakılacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin korunması ve temizlenmesine yönelik çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. Arıtma tesisleri, dip çamuru temizleme projesi, deniz süpürgeleri gibi çalışmalarla Körfezi koruyan Büyükşehir, biyoçeşitliliğinin korunması ve arttırılması amacıyla da faaliyetler gerçekleştiriyor. Büyükşehir bu kapsamda, Gebze Eskihisar Balıkçı Barınağı önünde Yapay Resif Bırakma Programı düzenleyecek. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın katılacağı program 6 Haziran Perşembe saat 10.30’da Gebze Eskihisar Balıkçı Barınağı önünde gerçekleştirilecek.
KURUM VE KURULUŞLARIN KATKISIYLA
Büyükşehir, İzmit Körfezi’nde yapay resif bırakılabilecek alanların belirlenmesine yönelik Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ile bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma ile yapay resif bırakılması en uygun alanlardan biri olarak Gebze Eskihisar sahili belirlendi. Eskihisar sahiline yapay resif bırakılmasına yönelik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte ortaklaşa bir proje hazırlanarak ilgili Kurum ve Kuruluşlardan gerekli uygun görüşler alındı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulan söz konusu proje onaylandı.
YAPAY RESİF NE İÇİN KULLANILIYOR?
Yapay resif; sucul canlılar için barınma alanı ve sesil organizmalar için tutunma yüzeyi oluşturmak amacıyla, doğal taşlardan paslanmaz çeliğe kadar çeşitli materyallerden üretilerek deniz tabanına yerleştirilen yapılar olarak tanımlanıyor. Kontrollü batırılan deniz araçları ve beton bloklar yapay resiflere örnek olarak gösteriliyor. Deniz canlıları için barınma, beslenme ve üreme alanı oluşturan kayalık bölgeler, mercan alanları ve deniz çayırı tarlaları gibi doğal habitatların yetersiz olduğu bölgelerde türlerin çeşitliliği ve balık popülasyonunun çoğalmasını sağlamak üzere yapay resifler kullanılıyor. Ayrıca mercan alanları ve deniz çayırları gibi doğal habitatların korunması ve iyileştirilmesi sağlanarak illegal sürükleme ağı kullanımı engelleniyor ve sportif balıkçılık ile dalış turizmi de geliştiriliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı