İş Yavaşlatma Eylemi Milli Ekonomiye Zarar Veriyor
Yeşilgül, bu eylemlerin iniş ve kalkışlarda ciddi gecikmelere sebep olduğunu ve gerek özel jetlerin, gerekse havayolu şirketlerinin milyonlarca dolar zarar etmesine yol açtığını belirtti.
Maddi Kayıplar Yaşanıyor
Zafer Yeşilgül yaptığı basın açıklamasında eylemlerin uçuş gecikmelerine neden olduğunu, bu durumun özellikle zamanla yarışan iş insanları ve acil durumlar için kullanılan özel jetler için büyük sorun teşkil ettiğini ifade etti. Havayolu şirketlerinin gecikmeler nedeniyle önemli maddi kayıplar yaşadığını belirten Yeşilgül, yolcu tazminatları, yakıt maliyetlerinin artması ve uçakların yerde beklemesi gibi çeşitli kalemlerden kaynaklanan zararların altını çizdi.
Sivil Havacılık Kanunu’nda Tartışmalı 26. Madde Süreci Tetikledi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda önerilen değişikliklerin görüşüldüğünü ifade eden Yeşilgül, çalışanların tepkisi üzerine tartışmalı olan 26. maddenin geri çekildiğini hatırlatarak, açıklamasında söz konusu maddenin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde (DHMİ) görev yapan pilotlar, hava trafik başkontrolörleri ve hava trafik kontrolörleri için ek ödemelerin belirlenmesini içerdiğini dile getirdi. Yeşilgül, “Sendika ve derneklerin, kanun teklifinin 26. maddesinin tüm DHMİ çalışanlarını kapsayacak şekilde revize edilmesi ekonomiye yük olmayan adil bir Havacılık Tazminatı düzenlemesi gerekir” dedi.
Taraflar Arasında Yapıcı Diyalog Şart
Yeşilgül, hava trafik kontrolörlerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemlerinin hem özel jetler hem de ticari havayolları için ciddi maliyetler doğurduğunu ve milli ekonomiye zarar verdiğini vurguladı. Bu sorunun çözümü için acilen adımlar atılması ve taraflar arasında yapıcı bir diyalog kurulması gerektiğini belirtti.
Askeri Hava Trafik Kontrolörleri Unutulmasın
Yeşilgül, grevin haklı yanları olmasına karşın, bu tazminattan birçok meydanda sivil trafiğe hizmet veren askeri hava trafik kontrolörlerini de kapsayacak bir düzenleme olması gerektiğini söyledi. Eşit işe eşit maaş verilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilgül, hali hazırda; Konya, Malatya, Diyarbakır, Cengiz Topel, Merzifon ve Batman meydanlarında tüm sivil trafik hizmetlerinib askeri hava trafik kontrolörler tarafından sağlandığını ve birçok meydanda sivil ve askeri kontrolörlerin aynı kulede hizmet ürettiğini belirterek, Akdeniz’in büyük bir bölümünün hava trafik yaklaşmasını İncirlik Üssü’nde görevli askeri kontrolörlerin verdiğine dikkat çekti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı